Sebzeler
OCAK
Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp
ŞUBAT
Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.
MART
Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
NİSAN
Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
MAYIS
Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.
HAZİRAN
Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
TEMMUZ
Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
AĞUSTOS
Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
EYLÜL
Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
EKİM
Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
KASIM
Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı.
ARALIK
Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyveler
OCAK: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
ŞUBAT: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
MART: Elma, muz
NİSAN: Can erik
MAYIS: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
HAZİRAN: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
TEMMUZ: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
AĞUSTOS: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
EYLÜL: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
EKİM: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
KASIM: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması.
ARALIK: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
OCAK: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
ŞUBAT: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
MART: Elma, muz
NİSAN: Can erik
MAYIS: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
HAZİRAN: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
TEMMUZ: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
AĞUSTOS: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
EYLÜL: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
EKİM: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
KASIM: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması.
ARALIK: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
Balıklar
Lüfer, palamut, kefal, hamsi iyice yağlıdır; çinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıç boldur; mercan, sinarit az da olsa çıkar. Eskiden kılıç da yakalanırmış. Çipura lezzetini muhafaza eder. Midye sezonu başlamıştır.
Şubat:
yağlıdır; çinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıç boldur; mercan, sinarit az da olsa çıkar. Eskiden kılıç da yakalanırmış. Çipura lezzetini muhafaza eder. Midye sezonu başlamıştır. Mayıs sonuna kadar sürecek Kalkan sezonu başlar. Tekir’ in sezonu devam eder. Gümüş (varsa), kefal, dere pisisi, minakop, midyenin lezzetli dönemidir. Lüfer, palamut yağını kaybeder. Hamsinin sezonu bitmiştir. Çipura devam eder.
yağlıdır; çinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıç boldur; mercan, sinarit az da olsa çıkar. Eskiden kılıç da yakalanırmış. Çipura lezzetini muhafaza eder. Midye sezonu başlamıştır. Mayıs sonuna kadar sürecek Kalkan sezonu başlar. Tekir’ in sezonu devam eder. Gümüş (varsa), kefal, dere pisisi, minakop, midyenin lezzetli dönemidir. Lüfer, palamut yağını kaybeder. Hamsinin sezonu bitmiştir. Çipura devam eder.
Mart:
Kefal, levrek ve kalkan en lezzetli dönemlerindedir. Gümüş artar lezzetlidir. Lüfer, palamut yağını kaybetmiştir, tava veya malzemeli pilaki yapmaya daha uygundur. Kofananın hala ızgarası yapılabilir. Çipura hala lezzetlidir.
Kefal, levrek ve kalkan en lezzetli dönemlerindedir. Gümüş artar lezzetlidir. Lüfer, palamut yağını kaybetmiştir, tava veya malzemeli pilaki yapmaya daha uygundur. Kofananın hala ızgarası yapılabilir. Çipura hala lezzetlidir.
Nisan:
Mercan, levrek, kırlangıç bollaşır. Gümüş, mezgit, kefal, berlam, tekir, barbunya lezzetlidir. Eşkinanın sezonu başlar, çok lezzetlidir. Midye bu ay sonuna kadar lezzetini korur. Zargana bu ayda da devam eder.
Mercan, levrek, kırlangıç bollaşır. Gümüş, mezgit, kefal, berlam, tekir, barbunya lezzetlidir. Eşkinanın sezonu başlar, çok lezzetlidir. Midye bu ay sonuna kadar lezzetini korur. Zargana bu ayda da devam eder.
Mayıs:
Levrek, barbunya, tekir, kırlangıç, meraklısına iskorpit lezzetler suna. Istakoz, pavurya, karides de bulunabilirse lezzetlidir. Palamut, torik, hamsi, istavrit artık yağsızdır.
Levrek, barbunya, tekir, kırlangıç, meraklısına iskorpit lezzetler suna. Istakoz, pavurya, karides de bulunabilirse lezzetlidir. Palamut, torik, hamsi, istavrit artık yağsızdır.
Haziran:
Verimsiz bir aydır. Geçici balıklar Karadenize çıkmıştır. Taş ve dip balıkları yumurta döktüğünden hem dağınık hem de lezzetsizdir. Meran, levrek, sinarit, barbun, tekir, eşkina az da olsa vardır. Istakoz, pavurya lezzetini korur.
Verimsiz bir aydır. Geçici balıklar Karadenize çıkmıştır. Taş ve dip balıkları yumurta döktüğünden hem dağınık hem de lezzetsizdir. Meran, levrek, sinarit, barbun, tekir, eşkina az da olsa vardır. Istakoz, pavurya lezzetini korur.
Temmuz:
Kolyoz ve sardalya başlar; izmarit, istavrit tavaya gelir. Tekir, barbun lezzetini sürdürür. İstakoz, pavurya çıkar. En verimsiz aylardandır. Kefal artık lezzetini kaybeder.
Kolyoz ve sardalya başlar; izmarit, istavrit tavaya gelir. Tekir, barbun lezzetini sürdürür. İstakoz, pavurya çıkar. En verimsiz aylardandır. Kefal artık lezzetini kaybeder.
Ağustos:
Lüfer ve çingene palamudu ayın ikinci yarısında başlar. Sardalya çok lezzetlidir, kırlangıç devam eder. Kolyoz, izmarit lezzelenmiştir. İstavrit tavaya gelir.
Lüfer ve çingene palamudu ayın ikinci yarısında başlar. Sardalya çok lezzetlidir, kırlangıç devam eder. Kolyoz, izmarit lezzelenmiştir. İstavrit tavaya gelir.
Eylül:
Palamut hem artar hem irileşir; lüfer artarak devam eder çok lezzetlidirler. Kolyoz, izmarit, istavrit lezzetlidir. Kırlangıç boldur. Kılıç lezzetlidir.
Palamut hem artar hem irileşir; lüfer artarak devam eder çok lezzetlidirler. Kolyoz, izmarit, istavrit lezzetlidir. Kırlangıç boldur. Kılıç lezzetlidir.
Ekim:
Karadenize çıkan gezici balıklar artık hızla inişe başlar. Lüfer, palamut, istavrit lezzetlidir. Tekir, barbun, izmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit, eşkina bol ve lezzetlidir.
Karadenize çıkan gezici balıklar artık hızla inişe başlar. Lüfer, palamut, istavrit lezzetlidir. Tekir, barbun, izmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit, eşkina bol ve lezzetlidir.
Kasım:
Ekim ayı gibi verimli ve bol balıklıdır. Tüm balıklar özellikle geçici olarak Karadenize çıkanlar bol ve lezzetlidir. Torik artmıştır. Pisi ve hamsi de çok lezzetlidir.
Ekim ayı gibi verimli ve bol balıklıdır. Tüm balıklar özellikle geçici olarak Karadenize çıkanlar bol ve lezzetlidir. Torik artmıştır. Pisi ve hamsi de çok lezzetlidir.
Aralık:
Lüfer, kofana, palamut, torik, istavrit, izmarit, hamsi boldur. Taş ve dip balıkları lezzetlidir.
Lüfer, kofana, palamut, torik, istavrit, izmarit, hamsi boldur. Taş ve dip balıkları lezzetlidir.
Aylara Göre Beslenme Şekli
OCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış
çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde
çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık
ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.
ŞUBAT: Kansere karşı etkili
lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin.
Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu
hazırlayın.
MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif
beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda
ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri
tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol
tüketilmeli.
NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli
zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar
pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için.
Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla
kilolarınızdan kurtulabilirsiniz
MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve.
içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani
enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.
HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu
ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.
TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok
omega – 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega –
3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.
AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en
olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze,
hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır.
Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna
gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı
hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.
EKİM: Ekim ayı omega – 3 içerikli
cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis
yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı
ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.
KASIM: Kasım ayında balkabağından bol
bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler
hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave
edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir
sebze.
ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına
yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak,
baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
Sağlıkla Kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder