22 Ocak 2013 Salı

MANTARLI SEBZE TÜRLÜSÜ

         Sağlıklı bir lezzetle karşınızdayım :)))

Malzemeler

200 gr brüksel lahanası
300 gr mantar
15 adet arpacık soğan
4 diş sarımsak
1 büyük havuç
2 orta boy patates
1 orta boy kabak
3 büyük domates
2 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
yarım demet maydanoz
yarım demet nane
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça 
1 yemek kaşığı sıvı yağ ( fındık yağı kullanıyorum )
sıcak su
Servis aşaması için limon


Not : isterseniz küçük bir kerevizde ekleyebilirsiniz. Bu tarifte kullanmadım !

Yapılış Aşaması

Mantarları soyun. İkiye bölün. Arpacık soğanı ve sarımsağı soyun. Tencereye yağınızı alın ısıtın ve mantarı ve karabiberi ekleyin. Mantarı kısığa yakın orta ateşte suyunu verip tekrar çekene kadar kavurun.



Soğan ve sarımsağı ekleyin. Onlar kavrulana kadar havucu soyup yarım ay şeklinde doğrayın ve ilave edin. Havuç da kavrulunca salçayı ekleyin. Karıştırın. 

Biberleri doğrayıp ekleyin.

Kabağı kabuklarını soymadan yarım ay şeklinde doğrayın ve ilave edin. Brüksel lahanalarının alt kısmındaki sert yerlerini ve kirli yapraklarını temizleyerek bütün olarak ilave edin. 2-3 dk kavurun ve ister küp ister yarım ay şekline yakın doğrayıp ilave edin. ardından domatesleri de doğrayarak ilave edin. 2-3 dk daha kavurun.


Maydanoz ve naneyi orta kalınlıkta kıyıp yemeğe ilave edin. Kırmızı pul biber ve tuzu ekleyin karıştırın.
Üzerini aşmayacak kadar sıcak su ekleyin ve düdüklü tencerede 12-13 dk pişirin


Limon sıkmayı unutmayın. Yanında cacıkla veya yoğurtla da servis yapabilirsiniz. Bu kadar sebze beni bozar diyorsanız yanına makarnada servis edebilirsiniz :)))



                                                             Afiyet Olsun...

DİP NOT 
Brüksel lahanasının faydaları :)


Brokoli gibi kansere yakalanma rizikosunu büyük ölçüde azaltan bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, Turpgiller'dendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brokoli gibi kansere yakalanma rizikosunu büyük ölçüde azaltan bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, Turpgiller'dendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brüksel lahanası denilen başçıklar iki boyutta görünür. Minik olanları, koyu renkli ve hoş kokuludur. Başçık irileştikçe rengi açılır ve kokusu keskinleşir. Brüksel lahanası, çorbası yapılarak, 2-3 dakika haşlanıp et yemeklerinin yanına garnitür olarak konularak yenilir. Minik olanları dondurulup sonra tüketilmeye daha uygundur.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) Brüksel lahanasının içerdiği besin değerleri şunlardır: 42 kalori; 4,2 gr. protein; 6,4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 4 gr. lif; 72 mgr. fosfor; 32 mgr. kalsiyum; 450 mgr. potasyum: 1,1 mgr. demir: 115 mgr. C vitamini: l mgr. E vitamini ve önemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Brüksel lahanası, düşük kalori değerine karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yüksek oranlarda içeren çok yararlı bir besindir. Bunların yanı sıra;
Turpgiller'deki tüm sebzeler gibi, özellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirger.
 C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma rizikosunu da düşürür.
Yüksek oranlarda demir minerali ile folik asit içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.
Gene yüksek oranda potasyum minerali içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.
Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere Brüksel lahanasının sıkça yenilmesi öğütlenmektedir.
Dikkat: Turpgiller familyasındaki tüm sebzeler gibi Brüksel lahanası da bedenin iyot emilimini azaltır. Bu nedenle haftada 3-4 kezden daha sık Brüksel lahanası yiyen kişiler, bunun yanı sıra zengin iyotlu besinler ya da iyotlu tuz aldıklarına emin olmalıdır. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde durum böyledir.




1 yorum:

  1. valla daha fotolardan bile elinin lezzeti ve bir görselliği var bu belli! ki çok şanslıyım o muhteşem yemekler yemişliğim var :)

    o muhteşem keklerden özellikle!

    YanıtlaSil