29 Kasım 2011 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

     

MALZEMELER

1 kg dolmalık biber
4 orta boy soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ve ilave olarak 1 çorba kaşığı daha pirinç
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 
1/2 demet maydanoz - 1/2 demet nane - 1/2 demet dereotu
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı limon suyu
Dolmaların üzerine gezdirmek için 1/2 kahve fincanı sıvıyağ (tercihen zeytin yağı)
Tuz (ben orta tuzlu seviyorum 1 dolu tatlı kaşığı bana göre yeterli )

YAPIM AŞAMASI


   Tencereye zeytinyağını alıp fıstıkları ve küp doğradığımız soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım. Pirinci yıkayıp ekleyelim şefaflaşana kadar kavurmaya devam edelim. 1/2 su bardağı sıcağa yakın suyu, kuş üzümlerini (yıkamayı unutmayın), tuzu, şekeri ekleyip suyu çekene kadar kapağı kapalı ve kısık ateşte pişirelim. Pişirme işlemi bittikten sonra pirinçler hala sert olabilir sorun yok gerisi biberlerin içinde pişmeye devam edecek. Tencereyi ocaktan alalım ve içine kıyılmış maydanoz, nane, dereotu, limon suyu ve baharatları ekleyelim güzelce karıştıralım. Dolmalık biberleri hazırlamak için üst kısımlarını keserek çıkaralım ve içlerini temizleyip yıkayalım. Kestiğimiz üst kısımları kapak yapmak için ayıralım.Hazırladığımız pirinçli harcı biberlerin içine dolduralım fazla sıkı doldurmamaya özen göstererek ayırdığımız kapakları kapatalım. Biberlerin üzerine 1/2 kahve fincanı sıvı yağı gezdirelim ve yarısına gelecek kadar sıcak suyu ekleyip kapağını kapatalım kısık ateşte pişirelim. Soğuduktan sonra servis yapalım. 


 Not : Pişirme işlemini düdüklü tencerede de yapabilirsiniz ben öyle yapıyorum. Hem kısa sürede pişiyor hemde vitamin değerleri korunuyor. Düdüklü tencerede ortalama 10 - 12 dk da pişiyor. Tabi ki tencereye göre değişir. Servis yaparken  limon ve maydanozla süsleyelim. Unutmayın ilk önce göze sonra damağa hitap etmek önemli. 
                                                                                                                    Afiyet Olsun.







2 yorum:

  1. bunları görünce ınsan hem acıkıyor hemde canı yapmak ıstıyor.. sen benım tahmınımden de fazla hamarat cıkmışsın :)) arkadaşıma ne yapsa yakışır..:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Yeni tarifler yolda...

    YanıtlaSil