11 Ocak 2012 Çarşamba

BUĞDAY ÇORBASI

       Çok severek içtiğim ve çok besleyici bir çorba buğday çorbası. Bir çoğumuz annelerimizin yaptığı yayla çorbasını bilir hani şu pirinçli olan. Onu da çok severim. Ama ben pilav çok sevdiğim için pirinci çok tüketiyorum söylemesi ayıp yazmasında sorun yok :) O nedenle buğday çorbasını tercih ediyorum. Hemde buğday tüketmiş oluyorum. Erzurum da buna yarma çorbası da deniyor ve özel bir ot olan aşotu ile yapılıyor. Ben maydonoz kullanıyorum. Eğer aşotu bulursanız yöresel çorba oluyor:)


Malzemeler

1 çay bardağı buğday (akşamda suya koymayı unutmayın)
2.5  yemek kaşığı un
8 yemek kaşığı yoğurt
bir tutam maydonoz
4 su bardağı su 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz (en son tadına bakarak ayarlayın)

Yapılış Aşaması

    İlk önce akşamdan suya koyduğunuz buğdayınızın suyunu dökün. Düdüklü tencerede 3 su bardağı suyla pişirin. Ortalama 8 dk. Düdüklünüz yoksa tencerede iyice yumuşayana kadar pişirin. Ama tencerede pişirecekseniz su ilavenize ihtiyaç olabilir. Suyu yarım bardak arttırabilirsiniz duruma göre :) Sonra çorbayı yapacağınız tencereye süzmeden suyu ile birlikte boşaltın.Resimde ki gibi olduğunda kafidir. Kısık ateşte iken çorbanız yoğurt karışımını başlayın.

          Çorbanız pürüzsüz olması için elekten unu ve yoğurdu kaşık yardımıyla geçirin. Daha sonra çorbanıza ilave etmeniz gereken ve geride kalan 1 su bardağı suyu ısıtın. Yarısını çorbaya yarısını unlu ve yoğurtlu karışıma azar azar karıştıra karıştıra ekleyin. birden dökerseniz yoğurdunuz keser. 


        Yapmış olduğunuz karışımı da çorbaya azar azar ve karıştırarak ekleyin. 


Çorbanızı sıklıkla karıştırarak bir yandan da maydanozları ince ince kıyın.


Çorbaya ilave edin ve çorba kaynamaya başladığında tuzunu ayarlayalım. Kaynamadan tuzunu eklemeyin çorbanız kesmiş olur.


Maydanozlar renk değiştirdiğinde 1 yemek kaşığı sıvı yağı cezvede kızdırın hemen kızar zaten yakmayın sakın. Çorbanıza ekleyin. Çorbanızı kapatabilirsiniz çünkü çorbanız piştiiiii :)


                                                 Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder