22 Şubat 2012 Çarşamba

KIŞLIKLARIM





DOMATES SOSU

Şimdi düşünüyorum da yaparken iyi ki resimlerini çekmişim şimdi sizinle paylaşabiliyorum yazı beklememe gerek kalmadan :)
Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif domates sos. Hiç gözünüzü korkutmasın. Gönlüm isterdi ki kendi bahçemin domatesleri olsun ama kışın ortasında hormonlu domates yemekten daha iyidir. Yazın kasa ile aldığım domateslerden yaptım. Bütün bir sene kavanoz biriktirmeyi unutmayın :))) Şaka şaka sevdiğiniz dostlarınız bu konuda yardımcı olurlar büyük ihtimalle. Yada pazarlarda yazın çok ucuza satılıyor kavanozlar ve kapaklar. Bu arada kapak deyince aklıma geldi kavanoz kullanılmış olabilir ama kapak sıfır olmak zorunda yani kullanılmamış tutması için. Birde küçük kavanozlardan almaya çalışın çünkü tüketmesi daha kolay oluyor.

Yapılışları da şu şekilde dostlar..

Malzemeler
1 kasa domates (13-15 kilo)
2 avuç kaya tuzu turşuluk kalın tuz
kavanoz
kullanılmamış yeni kapak




Domatesleri iyice yıkayın. Kabuklarını soyabilirsiniz ama ben soymadım kabuklarının da faydalı olduğunu düşünenlerdenim.












Robotunuza sığacak şekilde küçülterek doğrayın.                                



























- Robottan iyice çektiğiniz domatesleri Büyükçe bir tencereye alarak kaynatın. 

- Kaynayıp suyunu biraz çekip kıvam alana kadar pişirin. Karıştırmayı unutmayın. Tadına bakarak da ayarlayabilirsiniz.

- Kaynamaya başlayınca 2 avuç kadar kaya tuzu hani şu turşu kurarken kullandığımız tuzdan atın.( ortalama 1 kasa domates için geçerlidir. 13-15 kilo domates) 









- Ayrı bir tencerede kavanozlarları ısıtmak için su kaynatın. Kaynar suya kavanozları batırıp çıkarın. Kavanozlar sıcakken ve sosunuz da kaynıyorken yanmadan tabi ki kavanozları sosla doldurun. 

- Kapağın kuru olması gerekli mutlaka ve kavanozun ağzını da kurulayarak kapağı sıkıca kapatın ve bekleteceğiniz  yerde ters çevirin.

- Üzerine karanlık olması için bir bez örtün ve serin yerde 1-2  gün bekletin amaç tutması ve iyice soğumasıdır.

- Daha sonra düz çevirin ve tutup tutmadığını kontrol edin. Bunu anlamanın en kolay yolu kapakların içeri doğru çökmüş olmasıdır. Bu tuttuğu anlamına gelir. Ayrıca tutan kavanozların kapakları kolay açılmaz. Bıçak yardımıyla kapağın yan tarafına bıçağı sokarak oynatmanız koşulu ile de havasını alarak açmanız gerekir.

- Hazır olan domates soslarını serin ve karanlık bir odaya kaldırın. Kiler gibi. 

- Tutmayan domates soslarını yine kaynatarak ve kavanozları ısıtarak yani işlemi tekrarlayarak tuz koymadan yenilenir. böylece tutmayan soslar ziyan olmaz.

Önemli not : Kullanmak için açtığınız domates sosunu buzdolabına koyunuz ve 2 gün içinde tüketiniz uygulamasını yazmadan geçemem :))

                                                                    Afiyet Olsun...

DEVAM EDECEK....

Sıradaki kışlık taze fasülye saklama bekleyin :) 








2 yorum:

  1. tane tane özenerek okudum valla :) süpersin

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler kışlıklarımın devamı var daha ekleyeceğim ama bu sıralar nete giremiyorum tatil verdim kendi kendime memleketteyim psikoloji yenilemesi yapıyorum :)))

    YanıtlaSil