18 Haziran 2012 Pazartesi

BEZELYE HAZIRLIĞI


   Bezelye ayrı bir tat ve görüntü. Sağlık açısından da çok faydalı. Kışın yemek konusunda pek seçenek olmadığı için bezelyeyi ben hazırlayıp kış için saklıyorum. Nisan mayıs tam zamanı ve kısa sürüyor. Pazardan aldım kilo kilo  hazırlık başlasın :)))

Malzemeler

Ayıklanmış yada kabuklu bezelye
Saklamak için buzdolabı poşeti

Yapılış Aşaması





- Bezelyeleri kabuklu ise ayıklayın ve yıkayın.
- Düdüklü tencerenin buhar sepetine yerleştirin ve 2 - 3 dk buharlayın.
- Buhar imkanınız yok ise kaynatın suda. 3- 4 dk kadara tutup tadına bakın istediğiniz lezzette değilse biraz daha kaynatın. Max 10 dk.









- Buzlu su hazırlayıp bezelyeleri içine atın.
- Süzün ve kullanma  miktarına göre poşetleyip buzluğa koyun.



BEZELYENİN FAYDALARI

Bezelyenin faydaları arasında ilk sırada, bezelyenin içeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde bezelyenin iyi bir kemik yapıcı olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bezelye, kemik ve iskelet yapısını sağlamlaştırırken, kemik erimesine; ve sağlıklı dişlere sahip olmak isteyenlere önemli ölçüde fayda sağlamaktadır.
     Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sinir sisteminin onarımı, kalp sağlığının düzene girmesi; hemoglobin ile birleşerek kan yapımına katkıda bulunması gibi pek çok faktörden söz edilir. Bunun sebebi, bezelyenin içeriğinde yoğun olarak bulunan B vitaminidir.
    Kalın bağırsak kanserinin önlenmesi başta olmak üzere, tüm kanser türlerine karşı koruyucu olduğundan söz etmek gerekmektedir. Aynı zamanda, bezelyenin faydalarından bir diğeri de yüksek kolesterolü düşürmesidir. Bezelyenin faydaları arasında yer alan bu etkiler, içeriğinde bulunan betakaroten ve C vitamini ile gerçekleşmektedir.
    Vücuttaki şeker oranının dengeler. Diyabet hastalarının bezelye tüketimini arttırmaları önerilmektedir.
  Bezelyenin içeriğindeki potasyum ve magnezyumun gücünden kaynaklanmaktadır. Kalbe binen ağır yük, belirtilen mineraller sayesinde azaltılmaktadır.
    İçeriğinde bulunan lifler sayesinde, sindirimi kolaylaştırdığından da söz etmek gerekmektedir. Kabızlık sorununun giderilmesinde de rol oynar.
    Karaciğer hastalıklarından vücudu koruması ile birlikte, safra kesesindeki sorunlara karşı da vücudun korunduğunun bilinmesi gerekmektedir.Bezelyenin faydalarından bir diğeri de, akciğer ve kalp hastalıklarına karşı bireyleri koruyucu etkisinin bulunmasıdır.
 Kişilere enerji verir ve kişilerin yorgunluk problemlerini çözer. Vücuda da ostrojen etki yapar..


2 yorum:

  1. bezelyeye hiçbi zaman dayanamam!

    bi de faydaları bölümü de ayrı bi hoş olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde hoşuma gitti değişikliği seviyorum galiba:)

      Sil