18 Haziran 2012 Pazartesi

MUSAKKA





Ay ay ay ben seni yememmi :) Hemde nasıl yerim :) Kim hayır diyebilir ki patlıcanlı yemeklere...

Malzemeler

300 gr kıyma
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük soğan
3 orta boy yeşil biber (çarliston)
5 orta boy patlıcan
3 orta boy patates
2 adet büyük domates tarla domatesi kullandım mis gibi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
½ çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 büyük tutam maydanoz
4-5 diş sarımsak.
Kızartma içi sıvı yağ

Üzeri İçin Malzemeler

2-3 çarliston biber
1 adet küçük domates
1-2 dal maydonoz

Yapılış Aşaması

- Patlıcanları alacalı soyup halka halka doğrayın ve tuzlu suda bekletin.
- Patlıcanlar beklerken İç harcını hazırlayın.
- Soğanı ve biberi küçük küp doğrayıp sıvı yağda yumuşayana kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyin ve hemen karabiberi ve tuzu ekleyin. Güzelce karıştırarak kavurun.
- Salçayı ve kırmızı pul biberi ekleyin. 2-3 dk kavurun.
- Domatesi küçük küp doğrayın ve sarımsağı da havanda ezin. Yemeğe ekleyin. Pişirmeye devam edin.
- Domateslerde pişince altını kapatıp ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve  iç harcı tamamlayın.
- Kapağını kapatıp bir kenara alın.

Kızartma İşlemi



- Patlıcanları yıkayıp suyunu sıkıp kurulayın.
- Kızartmak için yağı kızdırın.
- Patlıcanları kızartın ama çok değil yanmasın.
- Patatesleri halka halka kesip kızartın.
- Çarliston biberleri ortadan bölerek kızartın. (Üzeri İçin)

Yerleştirme İşlemi





- Karnıyarık tenceresi dediğimiz geniş bir tencere kullanın.
- İlk önce kızaran patatesleri dizin.














- Üzerine patlıcanları dizin.
- Üzerine kıymalı harcı yerleştirin.













- Kızarmış çarliston biber ve halka domates. maydanoz dallarıyla süsleyin.
- 2 çay bardağı su ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı pişirin. 5-10 dk kadar. Kontrol ederek.





Afiyet Olsun...

Patlıcanın Faydaları

Diğer İsimleri: Badincan, Solanum melongena, Eggplant, Aubergine
Patlıcan: Patlıcangiller familyasından; kalın saplı, uzunca yapraklı, iri mor meyveli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur.
Patlıcanın Faydaları: Basura iyi gelir. Kansızlığı giderir. Kalp çarpıntısını giderir. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanması ve ağrısını keser. Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler. Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder